Rouwverwerking

Rouwverwerking

Verlies hoort bij het leven, en daarmee rouwverwerking ook. Wanneer je een dierbare verliest, maar ook bij andere verlieservaringen (gezondheid, werk, vriendschap, scheiding) zal dit ertoe leiden dat een rouwproces op gang komt.

Verlies van partner

Rouwen bij verlies van partner

Het rouwproces

Door verlies staat je leven even stil terwijl dat van anderen doorgaat. Verlies gaat diep en heeft tijd nodig. Hoe dat proces van rouwverwerking verloopt is bij iedereen anders. De een zal sneller weer het gewone leven hervatten en de ander heeft meer tijd nodig. De een komt gelijk aan rouw toe en bij de ander komt het pas na een langere tijd op gang. Een gemiddeld rouwproces duurt een half jaar tot een jaar. Maar soms duurt het langer. Dat hangt af van de impact van het verlies, van de steun die je uit je omgeving krijgt, maar ook van je eigen vermogens tot verwerken van moeilijke gebeurtenissen.

Rouwverwerking

De meeste mensen vinden zelf een manier om verlies te verwerken. Ze hebben hun eigen rituelen om de ervaren emoties een plek te geven. Als verdriet echter te diep gaat en het je dagelijks leven belemmert, dan is er extra hulp nodig voor het verwerken van je ervaringen.

Hulp inschakelen

Het is fijn om hulp in te schakelen. Het verwerken van het verlies hoef je namelijk niet alleen te doen. Het is prettig om je ervaringen te delen. Het is fijn om woorden te vinden voor de rouw die je ervaart. Maar in deze praktijk help ik je niet alleen door te praten, maar ook door te ‘doen’.

We gaan aan de slag!

We gaan samen aan de slag. We geven vorm aan je emoties, je herinneringen en gedachten. Dit doen we ondermeer door kunstzinnige expressie en opstellingen. Zo geef je aandacht aan wat jou raakt en geef je ruimte aan je verdriet. Je krijgt letterlijk materiaal in handen waarmee je zelf actief iets kunt doen. Je krijgt handvatten aangereikt. Zo kun je een stap zetten naar acceptatie en verwerking.

Denk je dat ik wat voor je kan betekenen? Neem dan contact op. En we bekijken samen hoe we jouw proces kunnen vormgeven!

Rouwverwerking bij verlies van kind

Rouw bij verlies van een kind

 

Rouwverwerking bij verlies van een kind

Rouwverwerking bij verlies van een kind