Posted on 7 april, 2016 · Posted in Rouwverwerking

Rouwen hoe doe je dat?

Rouwen, dat klinkt als een handeling die je zelf kunt doen wanneer je wilt. Alsof je op een gegeven moment kunt zeggen ‘ik ben nu aan het rouwen’. En hoewel je dat inderdaad kunt zeggen, is rouwen meer dan dat. Rouwen doet ook wat met jou. Het is iets dat heel scherp en pijnlijk aanwezig kan zijn. Het kan echter ook voelen alsof het van binnen aan je knaagt. Sommigen omschrijven rouw juist weer als iets dat je sluipenderwijs achtervolgt en niet meer loslaat. En veel mensen ervaren rouw als een verdriet dat als een sluier over alles heen ligt en alle handelingen en ervaringen grijs kleurt.

Kort gezegd

Kort gezegd is rouwen het ervaren van verdriet en pijn dat volgt op verlies. En beter nog: het ondergaan, het doorleven en het werken aan jezelf waarbij je je aanpast aan de nieuwe situatie.

En hoe lang dan?

Rouw heeft geen afgebakende tijdsduur. Er wordt wel gezegd dat rouwen om verlies van een dierbare, of verlies van gezondheid, gemiddeld een half jaar tot een jaar duurt. Maar iedereen weet dat rouwen een complex en intens gebeuren is. Het overvalt je. Het grijpt je aan. En iedereen heeft daar zijn eigen tijd voor nodig. Het is pas zorgelijk als het je leven blijft beïnvloeden en het je niet lukt om het verlies uiteindelijk een plek te geven.

Rouwfasen of rouwtaken

Er is heel veel geschreven over rouw. De Zwitsers-Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross (1926-2014) was de eerste die mensen bewust heeft gemaakt dat rouw een belangrijke emotie is die aandacht nodig heeft. En hoewel haar aandacht vooral uitging naar rouw en aanvaarding van het sterven, heeft zij belangrijk voorwerk gedaan op het gebied van kennis van rouw. Inmiddels zijn veel mensen het er over eens dat er verschillende fasen zijn waar je doorheen kunt gaan, maar dat de volgorde en de thematiek niet vast ligt.

De Amerikaanse rouwdeskundige William Worden heeft in plaats van rouwfasen, rouwtaken omschreven. Hij benoemt dat het niet belangrijk is in welke volgorde je die taken doorloopt, maar wel dát je ze doorloopt.

Rouwen hoe doe je dat?

Dat doe je door, in jouw tempo en jouw volgorde, aandacht te besteden aan de rouwtaken: Het aanvaarden van de realiteit van het verlies. Het doorleven van pijn en verdriet. Het aanpassen aan een nieuw leven. De overledene (of ander verlies) emotioneel een plek geven en de draad van het leven weer oppakken.

Wil je graag op deze mooie manier werken aan je verlies? Bij Praktijk Engelhard vindt je aandacht, tijd en ruimte om je verlies om te zetten in groei.

www.praktijkengelhard.nl

About the Author

Visie: “In ieder mens schuilt het vermogen tot persoonlijke ontwikkeling en groei, ook als het even tegenzit. Ieder mens kan stappen zetten in moeilijke tijden, maar dat hoeft niet alleen”. Ik ben afgestudeerd als kunstzinnig therapeut aan de Hogeschool Leiden in 1997. Door deze achtergrond te combineren met andere opleidingen zoals Systemisch werk, Lichaamsgerichte psychotherapie en de Kunstacademie Den Haag, werk ik eclectisch en bied ik als therapeut zorg op maat. In mijn praktijk in Bergen nh en bij de PAAZ bij Tergooiziekenhuis werk ik met mijn clïenten aan rouw bij verlies, emotionele gebeurtenissen en ziekte.